De ce Clasic la puterea a treia ?

Inventarea unor titluri de evenimente muzicale sau de turnee presupune un talent care nu se găseşte pe toate drumurile. Îmi place să generez brainstorming pe această temă în familie, cu prietenii… până descoperim ceva. Iar cel mai recent nume ales a fost Clasic la puterea a treia.

Un nume puternic, care desemnează anul acesta un turneu, dar care are potenţial pentru a se dezvolta.

Pentru a da girul de debut unui astfel de titlu era nevoie de un conţinut muzical pe măsură şi atunci am invitat unul dintre cei mai importanţi muzicieni români ai momentului, pe violoncelistul Marin Cazacu, să vină în faţa publicului din România într-o formulă inedită, adaptată anului aniversar al Centenarului ca repertoriu, o formulă sonoră cât se poate de prietenoasă şi de atractivă.

Această formulă s-a numit familia de muzicieni Marin Cazacu, mai exact Cazacu String Trio, invitată Constanţa Cazacu, formulă care va evolua în întreaga ţară cu o serie de recitaluri cu un repertoriu divers, românesc şi internaţional, cu piese arhicunoscute, dar şi cu lucrări româneşti originale, compuse special pentru ei, recitaluri pline de farmec şi culoare, perfect definite de genericul Clasic la puterea a treia.

Deseori muzicienii își îndreaptă copiii spre studiul artei sunetelor, dar nu întotdeauna aceștia moștenesc talentul părinților. Uneori, atunci când această moștenire există, se întâmplă ca tinerii să își depășească părinții, în virtutea unor legi nescrise. În cazul familiei Cazacu, fiind personalități artistice atât de minunat de diferite, astfel de şabloane nu se potrivesc, iar publicul care va veni la concertele lor se va convinge singur că verdictele nu-și mai au rostul.

În consecinţă, invitaţia noastră la Clasic la puterea a treia sună aşa.

O familie de muzicieni pornește în turneu prin România. Marin Cazacu – violoncel, Iulia Cazacu – vioară, Ştefan Cazacu – violoncel, Constanţa Cazacu – flaut. Sau, cu alte cuvinte Cazacu String Trio, invitată Constanţa Cazacu. Instrumentiști excepționali, interpretări sclipitoare și muzică bună. 

Clasic la puterea a treia, octombrie 2018, la Timişoara, Bucureşti, Bistriţa, Alba Iulia, Deva, Caracal şi lista poate continua.

Acest turneu aflat la început de drum, al cărui debut este programat de Ziua internaţională a muzicii, 1 octombrie, are toate şansele să fie unul răsunător, pentru că va aduce în fața publicului mari talente muzicale și un mesaj artistic amplificat de dragostea și căldura unei familii extraordinare.

O idee abstractă capătă astfel concreteţe, aducând în lumea reală gândurile care, într-un brainstorming petrecut cine mai ştie unde şi cine mai ştie când, au condus la naşterea conceptului Clasic la puterea a treia.

Oltea Şerban-Pârâu

Close Menu